Projekt Edukacyjny

  19 maja okazał się być ważnym dniem dla klasy II gimnazjum, to właśnie wtedy odbył się Projekt Edukacyjny. Tytuł projektu brzmiał "Zdrowa żywność, ekologiczne sposoby uprawy i hodowli oraz jej przetwarzanie". Klasa licząca sobie 26 osób została podzielona na 5 grup.

  Grupa Pani Krystyny Gajewskiej - zajmowała się stroną organizacyjną, wykonała plakaty, dekoracje, ulotki, oraz cieszące się ogromnym zainteresowaniem chipsy z pokrzywy.

  Grupa Pani Agnieszki Balcerak - Miller - zaprezentowała rodzaje kasz i pieczywa, przedstawili wywiady z właścicielem piekarni (Panem Leszkiem Owczarkiem) oraz właścicielem młyna (Panem Janem Ekiel).

  Grupa Pani Katarzyny Stępień - zajęła się jabłkami, odwiedzili przetwórnię jabłek we Franopolu oraz zaprezentowali w nagranym przez siebie filmie jak wygląda wyciskanie owoców na sok, przedstawili wartości odżywcze jabłek, ciekawostki o nich, przysłowia.

  Grupa Pana Marusza Wielanka - zaprezentowali się w nieco inny sposób, nagrali dla nas "program telewizyjny", w którym zawarli zasady hodowli ekologicznej, uprawy ekologicznej, procedury dołączania do organizacji zrzeszającej ekorolników oraz jak rozpoznać ekologiczne produkty.

  Grupa Pana Mariusza Bazylaka - przedstawili nam liczne rodzaje miodu oraz ich właściwości, nagrali film z pasieki, pokazali budowę ula. W drugiej części zaprezentowali wiele ziół oraz herbat ziołowych.

  Na stole z poczęstunkiem dla gości mogliśmy znaleźć przekąski takie jak: sałatka z pokrzywy, sałatka z mniszka, krwawnika i rukoli, chipsy z pokrzywy, makaronowe muszle ze szpinakiem, kilka rodzajów kasz, kilka rodzajów miodu, osełka własnej roboty, zioła z własnego ogródka, mięsa z ekologicznej hodowli, jabłka z ekologicznego sadu, domowe marmolady, eko jajka, różnego rodzaju pieczywo, wiele herbat ziołowych (np. z mięty, liści poziomki, chmielu, piołunu, lipy, i dużo więcej), wyciskane soki z jabłek, lemoniada z młodych pędów sosny. Wszystko to przygotowane przez uczniów wraz z opiekunami grup oraz wychowawczynią klasy - Panią Urszulą Piotrowską.

  Odbyły się także konkursy angażujące osoby oglądające nasz projekt, np. konkurs na rozpoznawanie herbat ziołowych po smaku, kasz po strukturze. Oczywiście nie mogło zabraknąć nagród, kasz, rozkwitającej herbaty czy... bukietu z ekologicznego szczypioru.